Handige planner voor een moeiteloze organisatie van pakjesavond

Pakjesavond Planner 2022 bij het Sinterklaas Surprisespel en de Happy Family Organizer

Je eerste hulp bij Sinterklaas stress!

Het heerlijk avondje van Sinterklaas staat weer voor de deur. Voor sommige ouders roept deze gedachte stress op. Maar met een goede voorbereiding is dit helemaal niet nodig. Speciaal daarvoor hebben Margriet Darwinkel (Happy Family Life) en ik een Pakjesavond Planner gemaakt.
We noemen het de Pakjesavond Planner, maar feitelijk is het een planner voor het complete Sinterklaasfeest: vanaf de ochtend dat de stoomboot de haven invaart tot het moment dat iedereen moe maar voldaan ligt na te genieten van een geslaagde Sinterklaasavond. Behalve handige tips voor het organiseren van Sinterklaasavond wordt er ook aandacht besteed aan schoentjes zetten, Sinterklaasviering op school en andere activiteiten die je kunt ondernemen in de aanloop naar 5 december.

En je hoeft het niet alleen te doen!

Sinterklaas doe je samen

Sinterklaas zoals Margriet en ik het vieren in onze families, start met een vergadering van het hele gezin: het familie Sinterklaasberaad. Het moment om van elkaar te horen wat pakjesavond en alle andere feestelijkheden geslaagd maakt.

 • Ga je lootjes trekken?
 • Verwachten jullie van elkaar surprises en gedichten?
 • Wat mag je uitgeven aan cadeautjes?
 • Mag je die ook zelf maken?
 • Hoe lang mag de avond duren?
 • Welke taken zijn er en wie doet wat?


Met behulp van de werkbladen ga je dit soort vragen helder krijgen. Je maakt ook praktische afspraken met elkaar: iedereen – van de allerjongste tot de oudste – kan een steentje bijdragen aan het organiseren van Pakjesavond!

Nadat de afspraken gemaakt zijn, vul je de familiekalender zodat iedereen makkelijk kan terugvinden wanneer de schoentjes gezet mogen worden, wanneer er tijd gereserveerd is om te knutselen, te bakken, te koken, te shoppen of om fijn samen een Sinterklaasfilm te kijken.

Inhoud Pakjesavond Planner 2022

De Pakjesavond Planner bestaat uit 13 pagina’s met hierin onder andere:
 • Basis Stappenplan
  Met behulp van dit stappenplan verzamel je alle data en andere gegevens die je nodig hebt om je organisatie van alle Sinterklaas festiviteiten soepel te laten verlopen.
 • Sinterklaas Tijden 
  Een handig werkblad waarbij je de data en tijden van alle Sinterklaas momenten overzichtelijk op een rijtje krijgt…
 • Sinterklaas Beraad
  Een complete agenda van alle punten waar je als familie afspraken over kunt maken, zodat iedereen weet wat tijdens de Sinterklaasweken de bedoeling is. De afspraken noteer je op de bijbehorende notitiebladen…em
 • Wie doet wat?
  Een eenvoudige lijst waarmee je de verantwoordelijkheden voor alle klusjes overzichtelijk kunt verdelen, zodat iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt…
 • Pakjesavondmaaltijd
  Een receptkaart waar je van te voren vast een lekker en ook snel te bereiden recept kunt uitwerken, zodat je op Sinterklaasavond vrijwel niet de keuken in hoeft…
 • Surprise recept
  Handig werkblad waarmee je je creatieve ideeën over surprises meteen ordent in een overzicht van wat er gekocht/gemaakt moet worden om je idee vorm te geven…
 • Boodschappenlijstjes
  Overzichten van wat je in elk geval niet mag vergeten tijdig in te kopen. Uiteraard helemaal zelf aan te vullen met onder andere de ingrediënten van de pakjesavondmaaltijd…
 • Verlanglijstjes
  Hierop verzamel je alle wensen van de familie (en iedereen met wie je Pakjesavond viert), waarna je het eenvoudig kunt kopiëren en uitdelen onder iedereen die cadeautjes gaat kopen voor jullie feestavond.
 • Bonus werkblad: Zuinige Pietjes
  Want we willen natuurlijk allemaal extra zuinig doen dit jaar!
Een gouwe oude printable met illustraties van Jacqueline van Leeuwenstein maar wel helemaal nagekeken en bijgewerkt zodat deze ook in 2022 weer actueel is.

Op een fijne, relaxte Sinterklaastijd!
Pietje Patricia & Pietje Margriet
Write your awesome label here.

Zo krijg je toegang tot al deze downloads:

 1. Klik op de knop 'Ik wil de downloads' hieronder.
 2. Als je niet ingelogd bent, verschijnt er een pop-up zodat je kunt inloggen in je account. (Als je nog geen account hebt, kun je die nu aanmaken.) 
 3. Je belandt nu automatisch in de productomgeving met de downloads. (Je hoeft uiteraard niets af te rekenen!)

Je ontvangt per email een bevestiging met hierin een link naar deze pagina. Hierop zie je nu in plaats van 'Meld je aan' een knop met de tekst 'Door naar inhoud'. Klik hierop en de rest wijst zich als het goed is vanzelf.

Je kunt je downloads ook altijd terugvinden via je account dashboard (dit is de eerste pagina die je ziet nadat je inlogt). 

Veelgestelde Vragen

Waarom heb ik een account nodig voor gratis downloads?

De downloads staan in het beveiligde deel van de website. Hier kun je alleen komen wanneer je een account hebt en je vervolgens ook hebt aangemeld voor de gratis downloads. Zo is het systeem gebouwd. Als je liever geen account hebt, dan kun je deze na het downloaden direct weer opzeggen.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijk account?

 • Je hebt altijd toegang tot de meest recente versie van de downloads. Aftelkalenders zijn bijvoorbeeld ieder jaar net even anders. Maar ook bij andere downloads kunnen dingen veranderen.
   
 • Je hoeft je niet meer apart in te schrijven op de nieuwsbrief wanneer je waardevolle tips wilt ontvangen over hoe je met zo min mogelijk stress en zoveel mogelijk plezier Sinterklaas viert met kinderen tussen de 3 en 12 jaar.
   
 • Je krijgt speciale aanbiedingen en cadeautjes die alleen beschikbaar zijn voor bestaande klanten; ook als je nog nooit wat gekocht hebt.
   
 • Je bent automatisch ook lid van het forum waar je rechtstreeks vragen kunt stellen aan mij, Patricia (de bedenker van het Sinterklaas Surprisesspel) en je kunt hier ook ervaringen uitwisselen met andere klanten.
   
 • Je krijgt automatisch bericht wanneer er online berichten voor je klaarstaan of wanneer je genoemd bent in het forum.
   
 • Via je profiel kun je zelf beslissen welke informatie je deelt en welke mails je wilt ontvangen

Kom ik automatisch op een mailinglijst te staan?

Ja, dat is nodig om je belangrijke informatie met betrekking tot je account of tot je downloads te kunnen sturen. Je kunt bij het aanmaken van je account aangeven of je ook de nieuwsbrief wilt ontvangen. Die keuze is aan jou. En je kunt ook altijd je account verwijderen; dan krijg je helemaal geen mail meer. Lees anders ook mijn privacy beleid!

Mijn Sinterklaas Surprisespel heeft andere illustraties

Dat kan - in 2021 is een nieuwe editie van het Sinterklaas Surprisespel gedrukt met tekeningen van Steffi Jürgens. Klik op de knop hieronder voor de downloads die bij jouw versie passen. 
Van de Planner bestaat alleen deze versie met illustraties van Jacqueline van Leeuwenstein!

Blijven de downloads altijd gratis?

Dat weet ik nog niet, maar voor jou in elk geval wel zolang je lid blijft van de website!

Ik heb een andere vraag...

Je kunt je vraag altijd aan me mailen. En als het echt dringend is, mag je ook bellen. 
Genoeg gekletst - tijd voor actie:
Wie hebben al deze cadeautjes gemaakt?

Pietje Patricia

Patricia Ritsema van Eck, die tussen de intocht en Pakjesavond beter bekend staat als Pietje Patricia, is sinds jaar en dag een trouwe helper van Sinterklaas. Als jonge moeder raakte ze gefrustreerd omdat haar vier zonen geen geduld hadden voor surprises en gedichten. Als wolven doken ze ieder jaar in de zak met cadeautjes: gillen, graaien en pakjes snaaien. Leuk kinderfeest? Moeder dacht van niet...

Patricia schreef de Sint een stevige brief, wat resulteerde in een uitnodiging om langs de komen in het zomerpaleis in Madrid. Daar hadden ze een lang gesprek over Sinterklaasfeesten, grote mensen, kleine mensjes en hoe je het feest nou zo kunt organiseren zodat iedereen een leuke avond heeft: gezellig, met aandacht voor elkaar en zonder jezelf vooraf over de kop te werken.

Dit resulteerde in het Sinterklaas Surprisespel, een pakjesavond party game voor de hele familie: geen gezeur, geen gegraai, geen gedichten, geen gedoe!
Patricia Ritsema van Eck (Pietje Patricia)
Sinds 2009 is dit Sinterklaasspel in meer dan 8.000 gezinnen gebruikt om het heerlijk avondje mee te vieren.
Gezinnen blij, Patricia blij en natuurlijk is Sint hier ook erg mee in zijn nopjes.   
Patricia Ritsema van Eck (Pietje Patricia)

Pietje Margriet

Pietje Margriet, in het dagelijks leven Margriet Darwinkel, was degene die Pietje Patricia in 2009 heeft overgehaald haar Sinterklaas Surprisespel beschikbaar te maken voor het grote publiek. Ze stelde haar illustraties ter beschikking en samen maakten zij de Pakjesavond Planner.

Sinds 2005 heeft Margriet gewerkt met experts, schrijvers en wetenschappers om steeds onderzoek te doen naar de effecten van mindset, emoties en overtuigingen op de geluksbeleving binnen gezinnen en in het bijzonder op het optimaal functioneren van hoogopgeleide moeders.

Tijdens haar werkzaamheden, studiereizen en retraites heeft zij ervaringen opgedaan en kennis verzameld in een poging de effecten te begrijpen die aanhoudende verhoogde stress, negatieve emoties, zelfregulatie en zelfbewustzijn hebben op de opvoeding van kinderen en de algehele gezondheid en de effectiviteit, en het gelukkig zijn van de ouder.
Als mede-auteur van het boek “Opvoeden van het Hart”, trainer, docent en bedrijfsadviseur heeft Margriet’s jarenlange onderzoek en werk ertoe geleid dat ze de praktische Happy Family Organizer en de bijbehorende Family Dynamics methode heeft ontwikkeld om moeders te helpen hun (gezins)leven duurzaam te veranderen en te kunnen genieten van een gelukkig en vitaal leven afgestemd op wie ze werkelijk zijn en het leven voorlevend zoals ze het haar kind(eren) gunt.
Gemaakt met