Party time voor de hele familie met...

Wacky Winter Games*

40 vrolijke party games voor een onvergetelijk feestelijk samenzijn tijdens de kerstvakantie

Waar heb jij deze kerstvakantie zin in?

 • Sneeuwballen Race of Sneeuwpoppen Pret?
 • Vossenstreken, Knuffelkonijntjes, Vogeltjeskoor…
 • Welk dier ben je eigenlijk?
 • Doen we een Koude Kerst met Warme Wantjes?
 • Ik weet het: Klingelen met Klokjes!
 • Of toch liever een potje Joel de Boules…
Zomaar een greep uit de spelkaarten in Wacky Winter Games, de vrolijke en tegelijkertijd hartverwarmende december spelletjes waarmee de feestmaand pas echt een feest wordt. Onder de kerstboom, tijdens het kerstmaal of gewoon op een druilerige middag: met deze party games gaat niemand zich deze kerstvakantie vervelen!

Daarbij hou je genoeg tijd en energie over om er zelf ook van te genieten, want een feestje met Wacky Winter Games heb je binnen 2 tot 3 uur voorbereid!

* voorheen bekend als het  Kerst met Ballenspel

Licht, liefde en vrede op aarde

December is de maand van licht, liefde en (met een beetje goede wil) vrede op aarde. Dit vieren we door elkaar te verwennen met lieve cadeautjes en samen uitgebreid te genieten van lekker eten, mooie muziek, inspirerende verhalen en dergelijke.

We doen hiervoor net even iets extra’s zodat iedereen zich echt thuis voelt – in zichzelf en bij elkaar. We tuigen de kerstboom op, versieren ons huis met sprankelende lichtjes, branden kaarsjes, dekken de tafel extra feestelijk. En voor iedereen die er niet bij is, schrijven we een mooie wens voor de feestdagen of het komend jaar.

Kortom, aan licht en liefde geen gebrek. Maar eh...

Valt er ook nog wat te lachen?!

Reken maar!

Wacky Winter Games is een collectie activiteiten waarmee je al die fijne gevoelens van de feestdagen ervaart en daarbij ook nog eens ontzettend veel lol hebt met elkaar. Je ‘speelt’ met thema’s als dankbaarheid, liefde, wensen vervullen, complimenten geven. Hartverwarmend.

Maar je krijgt ook een heleboel spelletjes die zorgen voor allerlei hilarische situaties: lekker actief, veel lachen, liedjes, kunsten vertonen, gekke grappen maken en dergelijke.

Met gevaar voor slappe lach en kramp in je kaken!
Sneeuwpop uit het spel sneeuwpoppen pret

Wanneer speel je Wacky Winter Games?

Je kunt de spellen uit Wacky Winter Games elke dag spelen,
maar dit zijn de momenten waar ze specifiek voor bedacht zijn:
Drag to resize

Bij de kerstcadeautjes

Kerst met cadeautjes vieren, zoals in veel van onze buurlanden, gebeurt ook in Nederland steeds vaker. Dan denk je dat dit het hoogtepunt van het feest wordt, maar jongere kinderen weten hier vaak een ellendige gil- en graaipartij van te maken.

Gebruik de spelkaarten uit Wacky Winter Games om de focus te verleggen van cadeautjes naar samen iets leuks doen. Leg de kinderen uit dat jullie bij elk pakje eerst samen een spelletje spelen en daarna het cadeautje uitgepakt mag worden. Zo wordt het een hele gezellige cadeautjesdag!

Feestelijke maaltijden

Zeker wanneer het feestmaal uit meerdere gangen bestaat en hiervoor nog wat gedaan moet worden in de keuken, dan hebben jongere kinderen moeite met netjes aan tafel blijven zitten. Wacky Winter Games biedt uitkomst: het bevat verschillende spellen die uitermate geschikt zijn om tussen de gangen door aan tafel te spelen. 

Op oudejaarsavond

Voor de kinderen die al op mogen blijven, duurt de avond maar wat lang. Je kunt natuurlijk de hele avond films gaan kijken, maar het is nog veel leuker is om de avond te vullen met knotsgekke spelletjes.

Het plezier dat je samen hebt, geeft niet alleen een ontspannen en gezellige avond. Je maakt samen herinneringen die je kinderen een leven lang in hun hart zullen koesteren. 

Verjaardagspartijtjes

Voor kinderen die in de wintermaanden jarig zijn, is het vaak lastiger om leuke partijtjes te organiseren. Het is buiten al gauw te nat en te koud voor speurtochten en picnics. En alle gasten trakteren op de bioscoop, het theater of een speelparadijs, kan niet iedere familie zich veroorloven.

Wacky Winter Games is wèl betaalbaar, doe je gewoon thuis en geschikt voor grote en kleine groepen. Aanvullen met taart en limonade en de kinderen zullen zich geen seconde vervelen!

Wacky Winter Games is meer dan zomaar een spel

40 kansen om samen fijne herinneringen te creëren

Wacky Winter Games kent 40 activiteiten waarbij altijd de focus ligt op samen doen. Is het niet mèt elkaar, dan is het vóór elkaar. Er is echt aandacht voor iedereen. Met name kinderen snakken in deze tijd vaak naar dit soort aandacht.

Jullie gaan als familie hartverwarmende momenten ervaren, maar ook kramp in de kaken van het lachen. Na afloop hebben jullie een schat aan fijne herinneringen. En die gaan een leven lang mee!

Voor slechts € 21,- geef je je gezin een geweldig feest. Het is goedkoper dan met de hele familie naar de bioscoop en je hebt er minstens zo veel, zo niet veel meer plezier van, want je kunt met Wacky Winter Games de hele vakantie (en ieder jaar opnieuw) feestjes vieren!
Empty space, drag to resize

Deze ouders zijn razend enthousiast 

Enorme sfeermaker en/of sfeerverhoger! Leuke kaartjes met originele opdrachtjes, die niet moeilijk zijn maar wel verrassend uitpakken. Enorm leuk om met familie of vrienden te doen. Iedereen, van klein tot groot, kan op een ongedwongen manier eraan meedoen. Het spel zorgt voor de nodige hilarische momenten, inclusief slappe lach-gevaar. Ideaal middel tegen suffe of juist te gespannen Kerstdagen.
Barbara van der Wal
(Review van Bol.com)
Oh, dit is zo leuk! Leuk als je cadeautjes doet met kerst en die op een leuke manier uit wilt delen. Maar net zo leuk als je geen cadeautjes wilt doen en je kerstdag of de kerstvakantie wilt opvrolijken. Je kerst-met-familie wordt door dit spel een stuk minder stoffig en voorspelbaar!
Jeroen de Jong
www.praktijkvader.nl
Dit spel verhoogt de uitpak vreugde, al was het alleen maar omdat kinderen genieten van het doen van spelletjes en daardoor minder snel de cadeaupapiertjes eraf rukken. Kerst wordt met dit spel weer “gezellig samenzijn” in plaats van: zo-snel-mogelijk-alle-cadeau's-uitpakken. Kinderen zullen er echt van genieten!
Judith van Wijk
www.hipenhot.nl
Drag to resize
Geweldig leuk ‘zusje’ van het Sinterklaas Surprisespel. En ook zeer geschikt voor een kinderpartijtje rond Kerst natuurlijk!
Martine Bakx
www.feestjesblog.com
Super leuk gezinsspel om kerstavond en kadootjes uitpakken relaxed en met veel plezier samen te beleven.
Margriet Darwinkel
www.happyfamilylife.com
Net zoals met het Sinterklaas Surprisespel komt er nu alweer vanuit de kinderen de vraag: gaan we weer kerstkaart opdrachten spelen? De jongste die vorig jaar meedeed was net 2 en de oudste was opa. Je kan het echt met z’n allen doen.
Rianne Kers
(Review van Bol.com)

Dit zijn de Wacky Winter Games spelkaarten:

Wacky Winter Games kort samengevat:

Wat is Wacky Winter Games?

Een collectie van 40 vrolijke party games:
 • 6 korte spellen voor peuters & kleuters
  + een bordspel om mee te oefenen
 • 8 spellen voor tijdens het kerstdiner
 • 4 spellen voor de hele Adventstijd
 • 21 spellen voor alle gelegenheden


Goed voor vele, vele uren spelplezier!

Voor wie is Wacky Winter Games?

Voor iedereen die decemberfeestjes viert:
 • met kinderen van 4 tot 12 jaar
 • in gezelschappen van 4 tot 24 personen
 • thuis, op school, in de sportclub enz.


De spellen zijn geschikt voor alle leeftijden dus ook leuk voor ouders, oudere broers en zussen, opa & oma en andere vrienden.

Wanneer gebruik je deze spellen?

 • bij de cadeautjes* onder de kerstboom
 • tijdens het kerstdiner tussen de gangen
 • tussen de oliebollen op oudejaarsavond
 • tijdens verjaardagsfeestjes* in december


*Wacky Winter Games met cadeautjes: eerst speel je met elkaar een spelletje, daarna mag je je cadeautje uitpakken.

Deze 40 spellen krijg je van mij:

 • 38 spelkaarten met diversiteit aan spellen
  + extra werkbladen bij 10 van de spellen
 • bordspelversie voor peuters en kleuters
 • R.A.K. bingo voor het hele gezin


Daarbij ook alle spelregels, stappenplannen en handige tips voor verschillende feestjes. En ieder jaar toevoegingen en updates!

Plus deze BONUS printables:

 • Advent aftelkalender voor de kleintjes
 • 3 verhalen om fijn voor te lezen
 • 3 Kerst enveloppen om zelf te vouwen
 • 5 velletjes cadeaupapier in stijl
 • 18 bijpassende cadeaulabels
 • 36 kleine cadeaukaartjes à la spelkaarten
 • 3 knutsels voor in de kerstboom
 • bonnenboekjes met zeeën van tijd...

Dit doe je zelf:

 • download, print en knip de spelkaarten
 • doe een spelkaart bij elk cadeautje of samen rechtop in een doosje
 • verzamel wat verder nodig is in grote mand of doos (meeste heb je al in huis)


Binnen 2 tot 3 uur heb je je feest geregeld.
Lekker snel klaar!

Dit is een 100% Digitaal Product

Je ontvangt niets in de post. Na ontvangst van je betaling heb je onmiddellijk toegang tot alles. Het maakt dus niet uit hoe laat het is, je kunt direct aan de slag!

Nieuwe spellen? Krijg je ook!

Wanneer ik op later moment nieuwe spellen  of extra downloads toevoeg aan Wacky Winter Games, dan krijg jij die ook. Daar hoef je niets extra voor te betalen!

Niet goed? Geld terug!

Je krijgt 24 uur om op je gemak de inhoud te bekijken. Als je besluit dat Wacky Winter Games toch niet jouw ding is, stuur me een bericht en je krijgt je geld terug!
Dit is een 100% digitaal product! Je ontvangt niets in de post. Na ontvangst van je betaling heb je onmiddellijk toegang tot alles. Het maakt dus niet uit hoe laat het is, je kunt direct aan de slag!
  Veiligheid gegarandeerd dankzij een van de meest geavanceerde gecodeerde systemen op de markt.
De informatie op deze pagina wordt veilig verwerkt en versleuteld m.b.v. toonaangevende versleutelings- en fraudepreventietools.

Er valt niets te bestellen, !

Je hebt namelijk al toegang tot alle downloads in Wacky Winter Games!

Veelgestelde vragen

Voor welke leeftijd is dit spel bedoeld?

Wacky Winter Games is in eerste instantie ontwikkeld voor groepen en families waarbij er kinderen zijn in de basisschool leeftijd - van 4 tot 12 jaar oud.

De spellen zijn geschikt voor alle leeftijden en daarom ook leuk voor de ouders, grote broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes enz. In de handleiding bij het spel vind je extra tips en adviezen over hoe het spel in te zetten bij gezelschappen met veel peuters en kleuters.

Hoe lang duurt Wacky Winter Games?

Dat hangt af van het aantal spelers, welke spellen je kiest en hoeveel spellen je speelt. Je hebt het dus vrijwel helemaal zelf in de hand. De korte opdrachten duren zo'n 5 minuten, bij de overige spellen varieert het tussen de 5 tot 20 minuten.

Vuistregel: 2 tot 3 uur aan spelletjes is genoeg.
Speel de rest op een regenachtige vakantiedag of gebruik ze tijdens een ander december feest.

Met hoeveel mensen moet je zijn voor dit spel?

Richtlijn: minimaal 4 personen.
Dit spel kan zowel met kleine als grote families gedaan worden. Een paar spellen zijn minder geschikt voor grote families, een paar andere zijn minder geschikt voor een kleine familie. Bij het lezen van de spelinstructies wordt vanzelf duidelijk welke spellen in jullie situatie het meest geschikt is.

Wanneer je Wacky Winter Games speelt met meer dan 15 personen + cadeautjes, dan duurt het feest al snel te lang met de basisregel (eerst 1 spel spelen, dan 1 cadeautje uitpakken). Laat in dat geval meerdere personen tegelijk een cadeautje uitpakken. 

Wanneer je het spel zonder cadeautjes speelt, dan is er vrijwel geen limiet aan het aantal spelers. Denk er wel aan dat je voldoende beweegruimte hebt voor estafettes en dergelijke!

Wat voor soort spelletjes/activiteiten kan ik verwachten?

Het soort spellen is erg divers. Er zijn coöperatieve spellen, competitieve spellen en solo opdrachten. Bij het ene spel moet je vooral nadenken, bij andere moet je zingen, rennen, voelen, hupsen, hinkelen etcetera. Sommige spellen zijn echt gericht op het Kerst sentiment: familiegevoel, geborgenheid, waardering tonen, elkaar verwennen, goede daden verrichten en dergelijke. Andere spellen zijn puur voor je plezier: lekker actief, veel lachen, gekke grappen en dergelijke.

Door vooraf te selecteren welke spellen je tijdens je feest wilt gebruiken, kun je vooraf al een groot deel van de sfeer bepalen. Voor Oud & Nieuw zou ik zelf vooral insteken op veel actie en lol. 

Zijn cadeautjes persé nodig?

Nee, je kunt het spel met of zonder cadeautjes spelen.

Er zijn spellen die heel geschikt zijn om te spelen tijdens een lang feestmaal om zo de tijd tussen de gangen te overbruggen. En ook spellen die het vooral goed doen tijdens een nieuwjaarsfeest: veel actie, veel lol. Cadeautjes zijn dan totaal niet nodig.

Zijn er wel cadeautjes gewenst - onder de kerstboom of bij een winters verjaardagsfeest? Met name jongere kinderen verliezen zichzelf nog wel eens in (bijzonder irritant) gillen en graaien bij het zien van een grote stapel cadeautjes. Door deze cadeautjes aan spelletjes te koppelen, geef je deze kinderen structuur en verleg je de focus naar samen plezier maken. Dit helpt hen hun opwinding onder controle te krijgen.

Hoe speel je Wacky Winter Games met cadeautjes?

De basisregel is als volgt: eerst samen een spel spelen, daarna je cadeautje uitpakken.

Je kunt vooraf de spelkaarten bij de cadeautjes stoppen of kaarten laten trekken door de deelnemers. Degene die het eerste cadeautje krijgt, leest de opdracht op zijn/haar kaart voor (bij de kleintjes help je uiteraard) en het feest kan beginnen.

Na ieder spel wordt er door 1 persoon een cadeautje uitgepakt. Hou er rekening mee dat het feest langer duurt als er meer cadeautjes zijn en er dus meer spelletjes gespeeld worden. De ervaring heeft geleerd dat 15 spellen c.q. 15 cadeautjes echt voldoende zijn voor een geslaagde middag of avond.

Hoeveel cadeautjes per persoon?

Dat mag je helemaal zelf weten! Maar de ervaring heeft mij geleerd dat een overkill aan cadeautjes (en daarmee spelletjes) niet vol te houden is.

Richtlijnen: 
 • Groep van 4 personen: 4 cadeautjes p.p.
 • Groep van 5-6 personen: 3 cadeautjes p.p.
 • Groep van 7-8 personen: 2 cadeautjes p.p.
 • Bij 9 personen of meer is 1 cadeautje per persoon voldoende.


Zijn er (te) veel cadeautjes? Pas in dat geval de regel aan. In plaats van één persoon laat je iedereen een cadeautje uitpakken nadat er een spelletje gespeeld is.

Lijkt dit op het dobbelsteenspel?

Nee, totaal niet. Bij het dobbelsteenspel (en het merendeel van alle cadeautjes spellen) worden cadeautjes afgepakt en doorgeschoven. De focus ligt dus op de cadeautjes die je wel of nee... toch niet krijgt. Leuk met volwassenen, maar voor kinderen is de lol er op die manier snel af.

Bij Wacky Winter Games ligt de focus op gezellig samenzijn en spelletjes spelen. Na afloop van elk spelletje kun je een cadeautje uitpakken, maar je kunt het ook prima zonder cadeautjes spelen!

Hoelang duurt het voor het spel geleverd wordt?

Wacky Winter Games is een 100% digitaal product. Na ontvangst van je betaling heb je direct toegang tot alle downloads. Er gaat dus niets op de post! 

Je kunt betalen met iDeal, Paypal, Bancontact, Sofort of credit card. In principe heb je dan binnen 5 minuten beschikking over de downloads.

Hoelang heb ik toegang tot de downloads?

Je hebt onbeperkt toegang tot de downloads vanaf de herfstvakantie tot en met het einde van de kerstvakantie. Daarna gaat de website in de slaapstand om op de hostingkosten te besparen. 

Zodra de site weer geopend is, is je toegang automatisch hersteld. Tegen die tijd zal ik je een herinnering sturen (mits je je niet hebt afgemeld van de mailinglijst voor leden van deze site!).

Hoeveel kopieën mag ik maken?

Je mag de bestanden downloaden op je eigen computer en je mag een reservekopie maken op een externe harde schijf of cloud server. Wanneer je thuis niet kunt printen, kun je een kopie versturen naar een computer die aangesloten is op een printer. Na het printen dienen de bestanden weer van deze computer verwijderd te worden.

Het is niet de bedoeling dat je de bestanden uit Wacky Winter Games gaat uitdelen aan al je vrienden en bekenden, tenzij dit nadrukkelijk in het bestand toegestaan (of zelfs aangemoedigd) wordt.
Het is natuurlijk super dat je zo enthousiast bent, maar stuur vrienden en collega’s liever naar deze website. Ik heb namelijk veel tijd en geld geïnvesteerd in het maken en hosten van alles. Wanneer ik onvoldoende spellen verkoop, moet ik mijn toko sluiten. Ik waardeer het enorm als je hiermee rekening wilt houden, bedankt!

Kan ik Wacky Winter Games retourneren?

Als je bestelling een vergissing blijkt te zijn, krijg je van mij je geld terug. Stuur me binnen 24 uur na aankoop via deze link een bericht en ik zorg dat je je geld* terugkrijgt. Vanaf dat moment heb je niet langer toegang tot de downloads en de rest. 
*) Als je Wacky Winter Games in een combinatie aanbod gekocht hebt, krijg je alleen dit deel van je aankoop terugbetaald.
Dit is een 100% digitaal product. Je ontvangt niets in de post. Na betaling heb je onmiddellijk toegang tot alle downloads. Je kunt dus direct aan de slag!
Of je nu wel of niet besluit om met Wacky Winter Games de kerstvakantie feestjes te vieren,
ik wens je alvast een hele fijne feestdagen en een gezond, gelukkig nieuw jaar!
Patricia Ritsema van Eck (Pietje Patricia)
P.S. Je mag me altijd mailen als je nog vragen hebt!

Wacky Winter Games is gemaakt door

Patricia Ritsema van Eck

Patricia Ritsema van Eck, die tussen de intocht en Pakjesavond beter bekend staat als Pietje Patricia, is sinds jaar en dag een trouwe helper van Sinterklaas. Als jonge moeder raakte ze gefrustreerd omdat haar vier zonen geen geduld hadden voor surprises en gedichten. Als wolven doken ze ieder jaar in de zak met cadeautjes: gillen, graaien en pakjes snaaien. Leuk kinderfeest? Moeder dacht van niet...

Patricia schreef de Sint een stevige brief, wat resulteerde in een uitnodiging om langs de komen in het zomerpaleis in Madrid. Daar hadden ze een lang gesprek over Sinterklaasfeesten, grote mensen, kleine mensjes en hoe je het feest nou zo kunt organiseren zodat iedereen een leuke avond heeft: gezellig, met aandacht voor elkaar en zonder jezelf vooraf over de kop te werken.

Dit resulteerde in het Sinterklaas Surprisespel, een pakjesavond party game voor de hele familie: geen gezeur, geen gegraai, geen gedichten, geen gedoe! 
Sinds 2009 is dit Sinterklaasspel in meer dan 8.000 gezinnen gebruikt om het heerlijk avondje mee te vieren. Gezinnen blij, Patricia blij en natuurlijk is Sint hier ook erg mee in zijn nopjes.  
In 2015 volgde het Kerst met Ballenspel op verzoek van de klanten van het Sinterklaas Surprisespel. Opnieuw met als doel om de focus te verleggen van cadeautjes naar gezellig samenzijn. 

Het vieren van Kerst is echter totaal anders dan het vieren van Sinterklaas. In veel Nederlandse gezinnen staat het samenzijn al centraal door middel van uitgebreide maaltijden en dergelijke. Met wat aanpassingen en omgedoopt naar Wacky Winter Games, zijn de spellen daarom nu ook geschikt voor tijdens het Kerstdiner of op oudejaarsavond. 
Ik ben bij het APS opgeleid tot HeartMath trainer, wat wil zeggen dat ik opgeleid ben in technieken die je helpen je hart en je hoofd met elkaar in balans te brengen en te houden. Hierdoor heb je minder last van stress, weet je beter met verschillende emoties om te gaan, kun je helder en creatief denken en bovendien is het erg goed voor je gezondheid. Je krijgt er ook minder snel rimpels van – op lachrimpels na…

Bij Marion van der Coolwijk van Kind in Beeld heb ik alle opleidingen gevolgd over beelddenkers. Dit zijn van nature vrolijke vogels die zich graag verliezen in spontane, creatieve invallen. Tijd is niet echt hun ding en ze hebben daarom nogal eens moeite met plannen, opruimen en strak organiseren.

Ik heb nog wel meer gedaan maar vooral deze twee opleidingen hebben een grote invloed gehad op het bedenken van de spellen en andere printables die deel uitmaken van het Wacky Winter Games pakket.
Gemaakt met